söndag 25 januari 2009

Gränser som människor satt

Överallt runtom världen den vida
finns det barn som ska vaggas i natt
och få komma till ro på var sida
om de gränser som människor satt.

De vet inget om ledningars salar
eller planer som mackter tänkt ut
fast de dyrköpt är med och betalar
för de styrandes alla beslut.

Så vart slag vi planerar att strida
ska beskådas i ljuset av att
överallt runtom världen den vida
finns det barn som ska vaggas i natt.

1 kommentar:

S.A.I. Steve Lando sa...

satt o läste igenom alla kommentarer på den andra sidan, har ju egentligen inte särledes mycket o tillägga. Har ju läst denna flera gånger. Den är ju så bra o sanningsenlig om dessa alla händelser runtomkring, hur de drabbar de oskyldiga vargång, alltid.

Hursom, när jag läste den, så direkt utan att tänka på det så måste jag anbelägga att det finns en illsint stavning här som jag inte kan släppa taget ur. Visst är det korrekt som det står i modern trist svenska men det är inget jag kan bry mig om i min bedömning.

andra raden i andra strofen, det bör absolut stå mackter, endast då ger det rätt antoning, dessutom ger det en släng av primordialitetens konservativa politiska emfasering. Att det är gammal bunkerpolitik vi har med att göra:)

Dessutom, blir det ett snyggt avbräck (du ser, inte 'avbräk') där i mitten av din dikt. Dessutom snyggare, dessutom behagligare att läsa, och hårdare i sitt ord (passande).

givetvis kollade jag runt lite på nätet och fann t.ex.

http://members.tripod.com/Bengt_Nilsson/Marinhistoria/friherrebr.htm

Så skall svenska språket skrivas:)

Förresten, det skulle passa din diktform om du någongång skriver med detta lite mer ålderdomliga språkbruk i en högtravig sonett. Klassiskt.